Odżywianie młodego piłkarza

Młodzi piłkarze powinni dbać o to, w jaki sposób się odżywiają. Przygotowywanie odpowiednich posiłków nie musi być trudne i czasochłonne. Przykładowy jadłospis przedstawia dietetyk Jagoda Podkowska.

Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie – może to być musli (płatki owsiane, pestki dyni, siemię lniane i nasiona słonecznika) oraz biały ser ugnieciony z jogurtem i posypany cynamonem do smaku. Do tego dobrze dostarczyć organizmowi cukry proste w postaci na przykład mandarynek. Mogą to być jednak wszystkie owoce, które lubicie jeść.

Na drugi posiłek Jagoda Podkowska proponuje pełnoziarniste pieczywo oraz sałatkę, na którą składają się: pokrojone jajko, serek wiejski, pomidory i warzywa. Na deser najlepszym rozwiązaniem są owoce.

Kolejnym posiłek jest obiad. Jeżeli macie możliwość przygotować go wcześniej, to należy skompletować w nim wszystkie potrzebne elementy – węglowodany złożone zawarte w kaszy lub makaronie, białko obecne w piersi kurczaka, witaminy i minerały z surówki, przykładowo z białej kapusty. Taki posiłek powinniście zjeść na około dwie godziny przed treningiem.

Bardzo ważne jest, co zjecie bezpośrednio po treningu. Jagoda Podkowska proponuje, aby na taki posiłek złożył się owoc, źródło pełnowartościowego białka (na przykład jogurt naturalny), pestki dyni i słonecznika, a także suszone śliwki i rodzynki. – Taki zestaw sprawi, że wasz organizm będzie się szybciej regenerował – zaznaczyła dietetyk.

Ostatnim posiłkiem dnia będzie kolacja. Jeżeli macie taką możliwość, najlepiej zjedzcie go w formie obiadowej. Może to być biały ryż podgotowany al dente, połączony z piersią z kurczaka i surówką z marchewki ze słonecznikiem. Jako alternatywę można przygotować gotowane jajka w połączeniu z ciemnym pieczywem i warzywami.



do góry więcej wersja klasyczna
Wiadomości (utwórz nową)
Brak nieprzeczytanych wiadomości